blog temaları

blogger temaları şablonları

Blogger Şablonunu/Temasını Düzenleme
Yeni, yine, yeniden...

Sanırım bu sloganın ne anlama geldiğini biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için tekrarlarsam, bu sloganı Blogger İpuçları kategorisi altında yazdığım yazılarda başlangıç cümlemdir :-) Yaklaşık bir haftadır bir çok kişi bana "Yorum Gönder" butonunu nasıl değiştirdiğimi sorup durdu. Aslında cevabı çok basit; <img src=.../> etiketini kullanarak :-) İşlem bu kadar basit olmasına rağmen bir çok kişi bu ve bunun gibi basit işlemleri yapamıyor. Daha doğrusu sorun Blogger şablonunun XML olmasından kaynaklanıyor. Blogger şablonumuza baktığımızda herşeyin sunucularda barındırılan bir değişkene atandığını görüyoruz. Yani kimse şablununun kodları arasında "Yorum Gönder"ibaresini göremez! Onun yerine, <data:...> etiketi ile atanan değişkeni görür. Ancak değişken diyince akla garip garip ifadeler gelmesin, Google bu işi yaparken değişkenlere verdiği adlarda İngilizce anlamlarını verecek şekilde isimlendirme yapmış. Burda bahsi geçen "Yorum Gönder"bağlantısının sunuculardaki adı post.addCommentOnclick

Şimdi sorunumuzun kaynağını belirledikten sonra sıra Blogger şablonumuzu adım adım çözmeye geldi. E hadi ne bekliyorsun dalışa geçsene :-)


Web 2.0'ın hayatımıza girmesiyle artık herşey çok daha kolay bir aldı. Tasarım kısmında CSS artık vazgeçilmez. CSS kullanmayan site kalmışmıdır bilmiyorum. Artık bir kimlik oluşturup o kimliğe tasarım değerlerini girip daha sonra da onu istediğimiz yerde div ile çağırmak çocuk oyuncağı. Söz gelimi;
.h2{text-decoration:underline;}
CSS kodu ile <h2> etiketine bir stil atadık; bu stil sayesinde
<h2>Merhaba</h2>
yazdığımda artık Merhaba yazısının altı çizgili olacak. Üstelik bunu her yerde kullanabilirim. CSS'i gerçekten öğrenmek istiyorsanız Web üzerindeki kaynaklardan bahsetmeme gerek yok sanırım. Tek gereken istek ve sabır! CSS üzerinde özellikle durmamın elbette bir sebebi var. Blogger şablonunuzdaki herşeyin CSS tarafında bir kimliği ve stillendirmesi var. Bu olmak yada olmamak gibi birşey :-))

CSS'in önemini vurguladıktan sonra şimdi Blogger şablonumuzun iskelet yapısına gelelim. Unutmayın bu iskeleti giydirmek tamamen sizin hayal gücünüze ve becerinize kalmış birşey.

A-) Blogger Şablonunun Genel Yapısı


1-) Şablonun Ana Bölümleri


Tüm herşey şu meşhur
<body> Blogunuzun iskeleti </body>
etiketi arasında. Blogunuz genel anlamda 4 ana bölümden oluşur. Bunlar sırasıyla Header-wrap, Main-wrap, Sidebar-wrap ve Footer-wrap kısımlarıdır. Bunlar da kendi içinde parçalara ayrılmıştır. Örneğin iki kolonlu bir şablonunuz varsa bunlar büyük ihtimalle Sidebar1, Sidebar2 veya Sidebartop, Sidebarbottom şeklinde alt kısımlara (section) ayrılır.

Eğer bu laf salatasını kod bazında incelersek;
<div align='center' id='header-wrapper'>
   <b:section class='header' id='header' maxwidgets='2' showaddelement='yes'>

Yukarıdaki güzide kodumuza baktığımızda header ana bölümünde en fazla 2 adet widget koyabiliyoruz. Şablonunuzun header ana bölümünde "Yeni Sayfa Ögesi" ibaresi varsa demek ki showaddelement değişkenin değeri yes olarak belirlenmiştir. ;-)

2-) Widgetler


Blogger kullanan herkes widget'in (bundan sonra bazı yerlerde Sayfa Ögesi olarak anılacaktır) ne olduğunu bilir sanırım. Bu zımbırtı sayesinde onlarca widget servisi ekmek yiyor :-) Hiç kod bilmeyen biri bile bu hazır widget kodlarını veren servislere gidip oradan kodunu aldıktan sonra Blogger şablonununda "Yeni Sayfa Ögesi" bağlantısı ile Mesaj panoları, resim galerileri, flash ögeleri, vs... koyabiliyor. Peki bu widgetlerin çalışma mantığı ne olaki?

Aşağıdaki örnekte bir sayfa ögesinin genel yapısı bulunmakta. Buradaki her değişkeni size anlatarak nasıl çalıştığını anlatmaya çalışacağım.
 <b:widget id='HTML4' locked='false' title='Sayfa Ögesi Başlığınız' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
 <!-- only display title if it's non-empty -->
 <b:if cond='data:title != ""'>
   <h2 class='title'> <data:title/> </h2>
 </b:if>
 <div class='widget-content'>
   <data:content/>
 </div>

 <b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>

Yukarıdaki örneği adım adım inceleyelim:
<b:widget id='HTML4' locked='false' title='Sayfa Ögesi Başlığınız' type='HTML'>

Kodun ilk satırında sayfa ögesine bir kimlik (id) tanımlanmakta. Hatırlarsanız siz bu sayfa ögesini oluşturuken içine bir takım kodlar yerleştirdiniz ve sayfa ögesini kaydedip çıktınız. Hiç bu kaydettiğiniz kodları şablonunuzda aramayı denediniz mi? İstediğiniz kadar arayın bulamazsınız :-) Bunlar Blogger'ın güzide sunucularında kendilerine atanan bir kimlik ile sizin şablonunuz tarafından ulaşılmayı bekliyorlar. Onlara ulaşabilelim diye de kendilerine bir kimlik tayin ediliyor.

Blogger şablonuzun ana görünümünde bir çok sayfa ögesini fare ile tutarak ordan oraya sürüklemek mümkün. E niye bazılarını sürükleyebiliyoruz da bazıları bizi dinlemiyor? O söz dinlemeyen sayfa ögelerinin locked değişkeni locked='true' değerini aldığı için asla kıpırdamaz.
<h2 class='title'> <data:title/> </h2>

Yukarıdaki satıra baktığımızda ise h2 etiketleri arasında data değişkeni bulunuyor. Data değişkenine verilen değer <data:title/> şeklinde. Bu title ilk satırdaki title'ın ta kendisi. Bu 2. satırdaki kod sayesinde sayfa ögesinin başlığını gösteriyoruz. Sayfa ögesinin başlık stili ise CSS tarafında h2'ye verdiğimiz değerler sayesinde oluyor.
<div class='widget-content'>
   <data:content/>

İnceleyeceğimiz bu son kod parçacığına bakarsak sayfa ögemiz bir div içinde tanımlanmış. (Bir anlamda Web 1.0'da tabloların yaptığını yapıyor kendileri) Bu div içinde ne gösterileceğini ise <data:content/> sayesinde belirliyoruz.

Bu kadar dersten sonra "Yorum Gönder" butonunu değiştirmenin aslında ne kadar kolay olduğunu anlamışsınızdır. Şimdi aşağıdaki örnekle bunu da anlatalım.

Örnek: "Yorum Gönder" Butonu Yapma


Blogger şablonumuzun HTML Düzenle kısmına gelip, sayfa ögelerini genişlet kutucuğunu işaretledikten sonra kodlar arasında p class='comment-footer' ibaresini arayın. Bulmanız gereken kodlar aşağıdakiler olmalı:
<p class='comment-footer'>
       <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
     </p>

Bu kodddaki eğik yazı ile yazdığım data değişkenin yerine koymak istediğiniz butonun bağlantı adresini yazmalısınız. Bunun için;
< img src="Butonun linki"/>
kodunu koymanız yeterli ;-)
Bakın artık data değişkeni yerine sabit bir değer geldi.

Bu kadar çok koddan bahsettikten sonra benim de pilim tükenmek üzere. Sizlere bu yazımda genel hatları ile Blogger şablonunun yapısını ve çalışma mantığını anlatmaya çalıştım.

Yakın bir zamanda script.aculo.us JavaScript kütüphanesini kullanarak şablonumuzda ufak tefek efekt geçişleri yapmayı anlatacağım.

Görüşmek üzere...

He unutmadan, yoklama kağıdına imza atmayan var mı? :-))

Güncelleme: Blogunuzun Başlık (header) Kısmına Resim Sayfa Ögesi Ekleme


Bu başlık altında İsitmeKaybı'nın sorusu yorumda geçiştirilecek kadar basit olmadığından bu yazıya güncelleme olarak eklenmiştir.

İşitmeKaybı'nın sorusu çok yerinde bir soru olduğu için kendisine öncelikle teşekkür ederim. Sorunun kaynağı şundan kaynaklanıyor:

Blog şablonunuzda "Blog başlığınız" (Üstbilgi) şeklinde bir sayfa ögesi varsayılan olarak gelir. Bu sayfa ögesi yazımda da anlattığım gibi Header-Wrapper ana bölümü içerisinde header kısmında (section) bir sayfa ögesidir. Şimdi bir çok kişi burada başka bir sayfa ögesi bulunmadığı için blog başlığına resim eklerken (Üst bilgi) Sayfa ögesini kullanarak resim eklemeye çalışır. Eklemeye çalışır ama ne yazık ki bu sayfa ögesi resimleri hiç bir zaman düzgün göstermez. Bizim sorunumuz buysa yapmamız gereken Header-Wrapper ana bölümü içerisine bir sayfa ögesi ekleyip türünü de resim olarak belirlemeliyiz. Tabi bunu kodlara bulaşmadan yapmak imkansız. Eliniz kodlara bulaşmışken bu işi de aradan çıkarabilirsiniz ;-)

İlk olarak sayfa ögesini kodlar arasında nereye koyacağınızı göstereyim. Kodlar arasında div id='header-wrapper' ibaresini arayın. Bulmanız gereken kodlar şu şekilde olmalıdır:(Şablonunuzda köklü değişiklikler yapmadıysanız)
<div id='header-wrapper'>
     <b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='Blog başlığınız (Üstbilgi)' type='Header'>

Bu kod blog başlığınızın bulunduğu sayfa ögesinin başlangıcı. Bu arasında bir sürü kodu peşine takarak uzayıp gider. Önemli olan başını bulmak. Buraya kadar geldikten sonra tek yapmanız gereken maxwidgets değerini 2 yapmak. Daha sonra ise bu sayfa ögesinin nerede kapandığını bulmak. Yani </widget> etiketini bulmalısınız. Bu etiketi bulduktan sonra hemen ardına benim aşağıda verdiğim resim sayfa ögesi kodlarını koyun ve kaydedin.
<b:widget id='Image1' locked='false' title='' type='Image'>
<b:includable id='main'>
   <b:if cond='data:title != ""'>
     <h2><data:title/></h2>
   </b:if>
   <div class='widget-content'>
     <img expr:alt='data:title' expr:height='data:height' expr:id='data:widget.instanceId + "_img"' expr:src='data:sourceUrl' expr:width='data:width'/>
     <br/>
     <b:if cond='data:caption != ""'>
       <span class='caption'><data:caption/></span>
     </b:if>
   </div>
   <b:include name='quickedit'/>
 </b:includable>
</b:widget>

Bundan sonra şablonuzun ana görünümüne baktığınızda (Üst bilgi) Sayfa ögesinin hemen altında bir resim sayfa ögesi oluşacak. İsterseniz bu sayfa ögesini başlığın üstüne alabilirsiniz. Bunun için de ilk verdiğim kod içindeki locked değişkenini false yapın. Böylece sayfa ögelerini fare ile sürükleyip alt-üst yerlerini değiştirebilirsiniz ;-)


http://www.mafiamax.com/2007/12/blogger-sablonunu-dzenleme.html

3 yorum

  1. http://beyin-teri.blogspot.com/ ben yapamadım yardımcı olurmusunuz

     
  2. oyun incele Says:
  3. Yardımlarınız için sağolun....

     
  4. Mehmet Says:
  5. film izle
    güzel sözler

     

Yorum Gönder

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

Popüler Yayınlar